Sportsinformasjon

Spill din favorittsport i USA
Vi kan dessverre ikke ta imot nye søknader om sportsstipend for øyeblikket. Følg med på nettsidene våre i tiden framover for ytterligere oppdateringer.

Den amerikanske collegeidretten er enormt tradisjonsrik og den følges av millioner av mennesker over hele USA. Den store interessen er der på grunn av disse lange tradisjonene med konkurranser mellom skolene. 

En annen faktor som spiller inn er at det ikke finnes et like utbredt klubbsystem som i Europa. I USA er mange supportere til det lærestedet man selv en gang har gått på, eller som ligger i nærheten av der man bor.

Ettersom du konkurrerer for ditt universitet/college identifiserer man seg ofte med denne på en hel annen måte enn man gjør for eksempel i Norge. Ett eksempel på dette er alle collegedrakter med amerikanske universitetsnavn som selges over hele verden.

Amerikansk fotball, baseball og basket tiltrekker seg størst interesse, men det er mange andre idretter som også tiltrekker seg mye folk på kamper og turneringer. I den største sporten, amerikansk fotball, finnes det universiteter som lokker til seg 80 000 til 100 000 tilskuere per kamp. Dette gjør at idrettsarrangement er en stor "happening" som skaper et felleskap alle vil være en del av.

NCAA - National Collegiate Athletics Association

NCAA er en stor del av den amerikanske college- og universitetsidretten. Organisasjonens viktigste oppgave er å arrangere konkurranser og turneringer mellom ulike universiteter og colleges. Studiene vektlegges mye ettersom de fleste studentene ikke kommer til å bli profesjonelle idrettsutøvere og således ikke kommer til å tjene penger på sin idrett. Studiene er da viktig å kunne falle tilbake på.

NCAA har mange regler som trenere og studenter må følge både under og etter rekrutteringsprosessen. Reglene må følges for at du som student ikke skal få problemer med NCAA og i verste fall bli utestengt eller fratatt ditt stipend.

Studiestedene deles inn i 3 ulike divisjoner; I, II og III. Hvilken divisjon studiestedet ligger i, kommer an på hvor stor den er, hvor mange idrettslag som finnes der, samt hvilke idrettsfasiliteter som er på universitetet/colleget. Alle lagene tillhører samme divisjon og kan derfor ikke flyttes opp og ned på grunn av sine idrettslige resultater.

At et lag tillhører divisjon I behøver ikke bety at det er bedre enn alle lagene i divisjon II. Det skiller veldig mye på lagene i divisjon I (som det gjør mellom lagene i de andre divisjonene også) og et bra divisjon II-lag innen en idrett kan derfor være bedre enn mange av lagene i divisjon I i samme idrett.  Den akademiske standarden har ingenting å gjøre med hvilken divisjon en skole tilhører.

NCAA Eligibility Center

NCAA Eligibility Center (tidligere Clearinghouse) er en organisasjon som bedømmer studentenes kompentanse for å avgjøre om man bør tilhøre en divisjon I eller II-skole. Bedømmelsen som NCAA Eligibility Center gjør baseres mest på studentens akademiske nivå. Det er obligatorisk å registrere seg hos denne organisasjonen for å kunne drive med sport og idrett ved en divisjon I eller II universitet/college.

NAIA - National Association of Intercollegiate Athletics

NAIA er som NCAA, en sammenslutning av amerikanske læresteder som organiserer collegeidrett. Medlemmene i NAIA er ofte mindre universiteter/colleges, men dette betyr likevel ikke at sjansen for å få stipend er liten, tvertimot, i mange tilfeller kan den være større enn hos NCAA-skoler. En fordel med NAIA-skolene er at de med sine færre studenter har et mer personlig preg og klassene er ofte mindre.

NJCAA - National Junior College Athletic Association

NJCAA organiserer idrett for alle colleges med 2-årige grader . Et Junior College er et bra alternativ for den som har litt lavere karakterer fra videregående skole, mangler kurs som kreves av NCAA Eligibility Center eller som idrettslig ikke kommer til å få plass i NCAA eller NAIA. Etter to år kan man så få muligheten til å overføres til en NCAA- eller NAIA-skole om man kan vise til gode resultater.

Ønsker du mer informasjon om sportsstipend i USA?
Kontakt oss
Kontakt