Sjekkliste for studier i utlandet

KILROYs sjekkliste for studier i utlandet
Før du reiser til utlandet for å studere er det mye praktisk som skal ordnes. Denne sjekklisten vil sørge for å gi deg en god start på utenlandsstudiene.

Folketrygden

Som norsk statsborger er du medlem av Folketrygden, og med støtte fra Lånekassen har du rett på Folketrygdens utvidede ordning som dekker utgifter utover egenandel ved lege- og sykehusbesøk og lignende i utlandet. KILROY anbefaler på det sterkeste at du skaffer deg privatforsikring i tillegg, siden Folketrygden bl.a. ikke dekker hjemtransport og alvorlige ulykker.

Forsikring

Har du en gyldig forsikring som dekker hele reisen til det nye landet ditt? Vil forsikringen dekke deg også når du bor i ditt nye land? KILROY samarbeider tett med forsikringsselskapet Gouda som har lang erfaring med å tilby forsikring til utenlandsstudenter.

Kontakt KILROY, dersom du trenger råd om hva slags forsikring du bør ha.

Pass og visum

Du må alltid sjekke krav til visum og pass før du reiser. Det er imidlertid vanskelig å gi et generelt råd angående dette. Kravene varierer i forhold til hvilket land du skal studere i, hvilken nasjonalitet du har og hva slags visum du søker om.

De fleste land krever at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter at du planlegger å forlate landet. Sjekk med Utenriksdepartementet eller med den lokale ambassaden til det landet du skal studere i for mer informasjon om hvilke regler som gjelder for deg.

Trenger jeg å endre adressen min?

Det er ikke vanlig å melde permanent flytting til Folkeregisteret, når man skal studere i utlandet.

Vaksinasjoner

Det kan hende du må ta noen vaksiner før du reiser. Dette vil avhenge av hvilket land du skal studere i, hva du skal studere, hvor lenge du har tenkt til å bli og hvilke vaksiner du har tatt tidligere.

Sentrum Reisemedisin har kontorer i Oslo, Bergen og Grimstad. De er også med i en landsdekkende samarbeidsallianse mellom 14 private vaksinasjonsklinikker, fra Kristiansand i sør til Bodø i nord www.vaksine1.no.

Bankkonto og penger

Det er ikke alltid like lett å skaffe seg en bankkonto i et nytt land. Av og til kan det ta flere måneder før du får en gyldig bankkonto. I mellomtiden vil du være avhengig av kontanter eller å bruke ditt norske bankkort. Enkelte banker samarbeider imidlertid med banker i utlandet. Sjekk derfor med banken din for å se om dette gjelder deg. Dette kan gjøre prosessen med å skaffe seg en bankkonto i studielandet ditt lettere.

Bolig

Det kan være vanskelig å finne et sted å bo, når du sitter helt på andre siden av jordkloden. De fleste universitetene har imidlertid studentboliger på campus. Du kan søke om plass på studentboligene, når du har fått opptaksbrev fra universitetet.

Et annet alternativ kan være å booke noen netter på et hostel og så starte letingen etter et sted å bo ved ankomst. Universitetene har som regel et "housing office" som vil bistå i leilighetsjakten. Enkelte universiteter tilbyr såkalte "house hunts", der studentene blir vist rundt på aktuelle utleiesteder.

Bestille et ISIC-kort

International Student Identity Card (ISIC) er det eneste gyldige internasjonale studentkortet. Bestill kortet fra din lokale ISIC-agent før du reiser å få tilgang til relevante rabatter i løpet av studietiden i utlandet. Du kan bestille ISIC-kort via KILROY Travels.

Tilgang til digitale portaler

Du må passe på at du tar med deg pin-koder til digitale påloggingsløsninger som nettbanken din, altinn.no og "Dine Sider" på Lånekassens nettsider. Betale regninger, søke studiestøtte og signere gjeldsbrev fra Lånekassen blir mye enklere dersom du ordner dette før du starter på studiene dine i utlandet.

Har du spørsmål?
Kontakt KILROYs studieveiledere
Kontakt